”Vain tiedostettuihin asioihin voidaan varautua –
on siis tärkeää pohtia kuinka eri tilanteissa tulisi toimia.”
Varautuminen on noussut ajankohtaiseksi asiaksi pandemian ja maailman muuttuneen turvallisuustilanteen vuoksi. On olemassa monia erilaisia tilanteita joihin varautua, kaikkeen valmistautuminen on lähes mahdotonta, mutta siksi onkin luotu konsepti nimeltä 72 tuntia – joka pitää sisällään keinot valmistautua selviämään monista eri tilanteista, kuten pandemiat, sään ääri-ilmiöt; ,myrskyt, hellejaksot, lumimyrskyt, jne, tai sähkökatkoista.
Varautumisesta löytyy paljon erilaista materiaalia monien viranomaisten, kolmannen sektorin toimijoiden ja yritysten sivuilta. Myös varautumiskoulutuksia järjestetään ympäri maata.
Myös Länsi-Suomen Pelastusalan liitto järjestää varautumiskoulutusta ja kouluttaa ihmisiä 72 tuntia – konseptin mukaisesti.
Tästä pääset @lspelastus Instagramissa julkaistuun varautumisen videoon, jossa aiheena on kotivara.
Kysyimmekin vinkkejä varautumiseen kahdelta eri liittomme kouluttajalta, sekä heidän kokemuksiaan varautumiseen suhtautumisesta ja tarpeesta.
Ensimmäisenä vuorossa Sari Paju, Maarian VPK
”Olen toiminut varautumiskouluttajana jo ennen 72h konseptia. Oli kuitenkin hienoa nähdä, kuinka varautumista alettiin kouluttamaan isommalla volyymilla, ja rummuttamaan kovemmin. Konseptiin olen todella tyytyväinen. Vuosien varrella olen pitänyt ainakin toistakymmentä 72h koulutusta.
Kouluttaminen on ollut hyvin mielekästä, sillä kuulijat ovat aina olleet hyvin kiinnostuneita ja osallistuvia koulutuksen aikana, sekä esittäneet kysymyksiä ja keskustelleet jakaen myös omia kokemuksiaan varautumisesta. Tarinoita on ollut sekä hyvistä, että huonoista kokemuksista ja kommelluksista. Vastavuoroisesti olen itse oppinut lisää matkan varrella ja laittanut myös hyvät ideat kiertämään eteenpäin tilaisuuden tullen.
Ukrainan sodan alettua kiinnostus varautumista kohtaan kohosi ennätyslukemiin. Oikein hyvä, että näin kävi, mutta varautuminenhan pitäisi olla huomattavasti arkisempiin häiriöihin kuin sotaan. Tästä saimme oppia kaikki liki kaksi vuotta sitten pandemian sekoittaessa koko maapallon.
Varautumisesta järjestettiin verkkoluentoja, mutta eiväthän ne läsnäoloa voita, sillä oli hämmentävä tunne, kun vuorovaikutus koulutettavien kanssa puuttui kokonaan, vaikka pyynnöstä kyllä kirjoitettiin kommentteja ja Teamsissa nostettiin virtuaalisia käsiä pystyyn pyydettäessä. Läsnäolo luennoilla olen kuitenkin nähnyt osallistujien ilmeet, havainnut oivaltavat katseet.
Mielenkiitoinen tilanne oli nyt keväällä myös, kun sain kutsun kouluttamaan kirjastoon varautumisesta. Paikalle ei saapunut yhtään kuulijaa, vaikka varautumisen lähiluentoa oli juuri pyydetty ja kaivattu – kaiken etäilyn jälkeen.
Sain kuitenkin kouluttaa järjestäjät varautumisen saloihin, ja ratkoa heidän kanssaan varautumispulmat.”
“Varautuminen on intohimoni.”
-Sari Paju
Kreetta Jortikka, Köyliön Läntinen VPK
” Olen ollut pitämässä varautumiskoulutuksia 72h -konseptin mukaisesti Köyliössä ja Eurassa. Mukana kouluttamassa Eurassa oli lisäkseni Paneliankosken voiman toimitusjohtaja, Euran VPK:n aktiivi Kimmo Nurminen.
Tilaisuudessa keskusteltiin paljon ajankohtaisista sähköön liittyvistä asioista. Oli mielenkiintoista oppia niistä samalla itsekin. Sähkö ja sen saaminen kiinnostaa ihmisiä. Molemmissa tilaisuuksissa kysyttiin, miten viranomaiset toimivat ilman sähköä? Miten kauppaan pääsee, miten ne ovat varautuneet?
Kiinnostuneita oltiin myös erilaisista vinkeistä ja ideoista.
Koulutusten äärellä selvisi että eräässä kiinteistössä ei ollut aiemmin ollut ilmanvaihdon katkaisijaa. Tilaisuuden jälkeen asia korjattiin. Aika konkreettinen asia joka seurasi koulutuksesta.
Kouluttaminen oli kivaa, sillä koen saaneeni tehdä merkityksellistä työtä lisätessäni tietoisuutta varautumisesta.”
“Aihe selvästi kiinnosti ja tulevaisuus herätti huolta.“
– Kreetta Jortikka
Kiinnostaako sinua varautuminen?
Alta löydät aiheeseen liittyviä artikkeleita:
72h -KOTIVARA & VARAUTUMINEN
72h
VIDEOITA AIHEESTA:
Kolmen päivän kotivara – Ruoanvalmistus sähkökatkon aikana
Kolmen päivän kotivara – Kylmäsäilytys sähkökatkon aikana
Kolmen päivän kotivara – Sairastuminen
Kolmen päivän kotivara – Kodin tarvikkeet
Kolmen päivän kotivara – Elintarvikkeet
Kolmen päivän kotivara – Vesi
SÄHKÖKATKOT
Punainen Risti
Pelastustoimi
SPEK
STM OHJEISTUS JODITABLETEISTA:
JODITABLETIT