Viime vuonna 50 palokuntakoulutuksen kurssilla kouluttautui 679 kurssilaista. Peruskurssin suorittamisen myötä hälytysvahvuuteen Satakunnassa ja Varsinais-Suomessa nousi 150 henkeä. Savusukelluskurssin suoritti 51 henkeä ja uusi Sammutustekniikkakurssi pystyttiin kouluttamaan 60 kurssilaiselle, enemmän olisi ollut tulijoita, mutta resurssit eivät antaneet myöden.
102 palokuntaa osallistui Liiton järjestämiin palokuntakoulutuksiin vuonna 2024. Aktiivisimpia kouluttautujia Länsi-Suomessa olivat Kaarinan, Turun, Halikon, Rauman, Porin ja Nakkilan VPK:t, sekä Harjavallan suurteollisuuspuiston tehdaspalokunta. 266 kurssilaista (39%) antoi kurssipalautteen, ja yleisarvosanan keskiarvo koulutuksissa viime vuonna oli 3,7/4. Kehitettävääkin toiminnassa löytyy, kuten joidenkin kurssien aikataulutus ja tuntien rytmitys sekä koulutuskaluston kunto tietyillä alueilla. Teoriaopetusten pitäminen etäyhteydellä jakaa mielipiteitä: toiset pitävät toiset eivät. Kouluttajien toiminnasta ja ammattitaidosta saatu palaute on ollut positiivista luettavaa. Kiitos jokaiselle kouluttajalle.

Kevät 2025
Kurssitoiminta on lähtenyt odotetulla tavalla käyntiin. Koulutukset vetävät hyvin ilmoittautumisia molemmissa alueen maakunnissa, ilmoittautuneita kursseille on myös naapurimaakunnista. kevät-kesäkaudelle on aktivoitu nyt 23 kurssia, muutama tulossa vielä lisää. Tulevalla kesän VIRTA 2025 -palokuntanuorten leirillä järjestetään 16-17 -vuotiaille palokuntanuorille Pelastustoiminnan peruskurssi (PeO), sekä nyt ensimmäistä, muttei toivottavasti viimeistä kertaa, Ensipapukurssi (PeO), jotka pätevöittävät hälytysosastotehtäviin. Leirikurssit ovat tärkeä linkki palokuntanuoren koulutusputkessa kohti hälytysosastotehtäviä. Optimitilanteessa nuori on käynyt leireillä ennen täysi-ikää Peruskurssin ja EA:n ja näin on matkalla kohti seuraavia kursseja (Tekniikka, Tipe, Ensivaste, Savu, PVAT…).
Pelastusopiston kurssit (PeO)
Perusosaamisen kurssit:
Peruskurssit rullaavat hyvin. Turun vuoden ensimmäinen peruskurssi on juuri päättynyt. Perässä tulee Loimaan peruskurssi. Myös Pohjois-Satakuntaan Kankaanpäähän saadaan kurssi käyntiin maaliskuussa. Turun kevään toinen peruskurssi 16-17 -vuotiaille käynnistyy täydellä vahvuudella. Porin peruskurssi loppukeväästä on kevään viimeinen vielä haussa oleva peruskurssi, missä hakuaikaa on 31.3. asti. Sitten siirrytäänkin kesän leirikurssin ja taas syksyn kurssitarjontaan peruskurssien osalta.
Sammutustekniikan kursseja saisi järjestää enemmän kuin, mitä resursseja on. Etenkin Varsinais-Suomessa tunku tekniikkakursseille on suuri. Johtuu osaksi myös siitä, että 2025 vuoden alusta ao. kurssi on vaatimuksena ennen savusukelluskurssia, joten Savulle hakeutuvat, nousevat pääosin ainakin toistaiseksi vielä paremmalle sijalle valintoja tehtäessä. Tosin olisi järkevää samalla ottaa sisään myös yksikön-/ryhmänjohtajia, jotta osaisivat hyödyntää johtamisessaan uusia menetelmiä. Varsinais-Suomessa saatiinkin nostettua ryhmäkokoa tämän vuoden tekniikkakursseille 20 kurssilaiseen 15 asemesta. Satakunnassa myös näkyy tekniikkakurssin koulutustarve hauissa, mutta hakijamäärät ovat vielä kaukana Varsinais-Suomen hakijamääristä/koulutustarvepaineesta tämän kurssin osalta.
Ensiapukursseja on saatu keväälle auki hyvin (Pomarkku, Pöytyä, Turku, Eurajoki). Toistaiseksi jokainen ensiapukurssi on toteutunut täydellä kurssimäärällä. Tieliikennepelastamisen kurssien keväällä ovat Huittinen, Paimio ja Uusikaupunki. Tieliikennepelastamisen kurssin pääsyvaatimuksena on Peruskurssi sekä Ensiapukurssi, joista EA -kurssi tuntuu puuttuvan useammalta hakijalta. Kurssipaikka aukeaa vasta kun vaadittavat pohjakoulutukset ovat kunnossa. Myös CBRNE -kurssin alueellinen pilotti järjestetään Suurteollisuuspuistossa tänä keväänä. Siitä eteenpäin CBRNE -kurssia aletaan nostamaan myös yhteiseen hakuun alueella, kun saadaan leveyttä kurssin vastaavien kouluttajien pooliin.

Erikoisosaamisen kursseista
Savusukelluskurssien osalta kevät on rauhallisempaa. Ainoastaan Turussa järjestetään savusukelluskurssi kevään osalta. Satakunnan puolella Savusukelluskurssi tulee hakuun vasta syksylle. Syystä että nyt vaaditaan alle Sammutustekniikkakurssi, joten pitää ensin huolehtia riittävästä määrästä päteviä hakijoita, ennen kuin Savu voidaan avata hakuun. PVAT -kurssi järjestetään jälleen Turussa keväällä ja Satakunnan PVAT -kurssi on tavoite saada auki syksylle, ellei sitten ihan loppukevääseen.
Ryhmänjohtajakurssi käynnistyi Satakunnassa helmikuussa täydellä vahvuudella. Varsinais-Suomeen RJK on tavoite saada syksylle. Syy tähän on uuden vastaavan kouluttajan etsiminen ja kouluttautuminen, Hyvösen siirtyessä tausta-alalle työ-opiskelukiireiden vuoksi.

Täydennyskoulutus
Virve- ja viestiliikenteen koulutukset järjestetään keväällä Turussa ja Porissa. Illan koulutus on oiva kertaus virvepuhelimen toimintaan ja viestiohjeeseen. Kannattaa ottaa hakuun. Lisäksi viime vuonna pilotoitu Veneen käsittelyn kurssi tulee hakuun vielä loppukevääseen, sekä suosittu ATV -kurssi (mönkijäajotaidot) on myös tavoitteena aikatauluttaa huhti-toukokuulle. ATV -kurssi sisältää paljon ajoa autenttisissa ja haastavissa olosuhteissa valoisalla ja pimeällä. Lisäksi Ryhmänjohtajille on luvassa täydennyskoulutusta liittyen toimintaan automaattisella paloilmoittimella.
Tärpit palokunnille
- Kaikki liiton HAKAssa aktiivisena olevat koulutukset ja tapahtumat TÄSTÄ päivittyvästä linkistä. Kopioi talteen.
- Tarkista HAKAssa, että henkilöiden yhteystiedot ovat ajan tasalla (sähköposti, puhelin ja suoritetut koulutukset)
- Pääsinkö kurssille vai en? Jokainen kurssille valittu saa: (1) allekirjoittaneelta sähköpostin HAKAassa annettuun postiin valinnasta, sekä (2). HAKAan tulee merkintä ’Hyväksytty´. Jos olet varasijalla, saat HAKA-ilmoituksen ´Varasijalla’ sähköpostiisi. Myös palokunnan käyttäjä näkee ilmoittautumisen tilan hakijoistaan ilmoittautumiset -kortilla Hakassa. Jos kurssipaikka ei osu, niin HAKAan tulee merkintä ´Hakenut´. Kurssivalinnat pyritään tekemään mahdollisimman nopeasti eräpäivän jälkeen.
Koulutustäyteistä kevättä toivottaa
Anssi Lamminen
koulutuspäällikkö
Länsi-Suomen Pelastusalan Liitto