Opintopäiville Viking Gracelle 4.-5.10.2024 kokoontui yli 130 aiheesta kiinnostunutta alueemme palokuntien hallinnon ja päällystön toimijaa. Tapahtuma alkoi yhteisellä illallisella, jonka jälkeen jatkui seuraavana päivänä ohjelman merkeissä. Mainoksen tilaisuudesta löydät täältä.
Aiheina HPOP:lla 2024 olivat seuraavat:
- Valtiokonttori palokuntalaisen vakuuttajana – Netta Kokko, Valtiokonttori
- Varautuminen ja palokunta – Petri Parviainen, Helsingin pelastuslaitos
- Droonit: RPAS-laitteet pelastustoiminnan johtamisen työkaluna, Teemu Veneskari, Kymen hyvinvointialue
- Palokuntien hallinnon tueksi, Markku Savolainen, SPEK
Kaikki materiaalit on lähetetty osallistujille 15.10. sähköpostilla. Kokosimme kuitenkin muutamia nostoja alustajiemme aiheista kaikille.
Valtiokonttori palokuntalaisen vakuuttajana – Netta Kokko, Valtionkonttori
Tärkeää – Valtionkonttori on sopimuspalokunnissa pelastustoiminnan tehtävissä tapahtuneissa tapaturmissa AINA ensisijainen taho, johon olla yhteydessä. (Pois lukien palokunnat, jotka ovat henkilökohtaisen korvauksen piirissä.) Yksityisten vakuutusyhtiöiden ilmoitus kiertää ja viivästyttää hoitoon päätyä.
Valtiokonttorin korvausmenettely perustuu esim. pelastuslain 3§, sekä tapaturmalainsäädäntöön.
“Korvausta maksetaan tapaturmasta, joka sattuu sopimuspalokuntalaiselle
pelastus- tai ensivastetoiminnassa,
koulutustoiminnassa,
kiinteistön ja kaluston hoidossa,
liikuntakasvatuksessa, tai
osallistuessaan palokunnan tehtäviä käsittelevään kilpailuun tai näytökseen
sopimuspalokunnan nais- ja nuorisojaostoon kuuluvat ovat turvan piirissä vai silloin, kun he osallistuva pelastustoimintaan. “
Korvauksissa ei ole ikärajoja (sairaanhoitokulut, haittarahoissa, kuntoutuksessa, vaate- tai hoitolisässä). Ansiomenetyskorvauksissa vahingoittuneen ikä kuitenkin vaikuttaa.
HUOM tärkeää liittää tapaturmailmoitukseen jäljennös aluepelastuslaitoksen ja sopimuspalokunnan välisestä palokuntasopimuksesta. Myös lääkärissä on oleellista kertoa samantien kuuluvansa valionkonttorin vakuutusten piiriin – käsittely nopeutuu. Lääkäriin voi hakeutua julkista tai yksityistä terveydenhuoltoa hyödyntäen.
Lisää aiheesta löydät valtiokonttorin sopimuspalokunnille suunnatuilta sivuilta. TÄÄLTÄ.
Linkki sivuille löytyy myös liiton verkkosivuilta, kohdasta vakuutukset (tietokoneella oikeassa reunassa, puhelimella LSPeL vakuutusinfon alta).
TÄRKEÄÄ, on kirjata kaikki oleellisimmat asiat heti ensimmäiseen raporttiin / kirjaukseen. Tarvittaessa tarkistaa lääkärinlausunto, ja sen pitävän sisällään oleellisimmat asiat tapaturmaan liittyen.
Varautuminen ja palokunta – Petri Parviainen, Helsingin pelastuslaitos
Puheenvuorossa kuulimme esittelyn Helsingin pelastuslaitoksen sodanajan varautumiseen ja toimintaan liittyen. Nostoja puheenvuorossa tuotiin myös Ukrainan huomioiduissa asioissa. Helsingissä sodanajan varautumiseen ja sen suunnitteluun & harjoitteluun on otettu mukaan myös sopimuspalokunnat alueella.
Ajankohtaisina nostoina Petri nosti esille myös varaviestijärjestelmän, jonka toimivuus olisi luotettava. Kansalaisten kouluttaminen sotatilannetta varten – ennakointi.
Miten pelastaja jaksaa? – kovissa paikoissa huomioitava myös inhimillisyys ja ihmisyys
Droonit: RPAS-laitteet pelastustoiminnan johtamisen työkaluna
Teemu Veneskari, Kymen hyvinvointialue
Seminaarissa kuultiin UAS laitteiden käytöstä pelastustoimessa ja katsaus tulevaisuuteen, sekä erilaisiin skenaarioihin. Veneskari kertoi myös kuulumiset Portugalista, ja siellä hyödynnetystä UAS toiminta. Nähtiin myös uudet mallinnukset UAS -perusselvitysmalleista, jotka jaettiin kaikille osallistujille jälkikäteen Kymen hyvinvointialueen pelastuslaitoksen UAS toimintakäsikirjassa sähköisesti.
“Drone on työkalu pelastustoiminnassa, niin kuin moottorikelkkakin – tavoitteet tulee olla tiedossa.”
– Teemu Veneskari
“Minimillä maksimit” – yhdestä kuvasta mahdollisimman paljon hyötyä tilannepaikalla. Hyvä on maastopalossa tai rakennuspalotilanteessa huomioida kuvalla tavoiteltavat lisätiedot, lentokorkeus/ kuvauskorkeus ja kuvakulma.
Palokuntien hallinnon tueksi – Markku Savolainen, SPEK
Palokunnille on olemassa runsas määrä materiaalia toimintansa tueksi ohjein ja oppain. Ajankohtainen kaikkia palokuntayhdistyksiä koskeva asia on palokuntien päivitetyt mallisäännöt, sekä niiden uusi perusteluosa. Myös Palokuntien toimintaohjelma 2023-2027 on informatiivinen ja toimintaa tukeva työkalu, johon kannattaa tutustua ajan kanssa.
Kakkoseksi ei myöskään jää palokuntien tarpeisiin suunnatut työkalut, KIPINÄ & LIEKKI. Tiesitkö, että oman palokunnan vastaukset saa pyytämällä, ja niiden pohjalta voi esim vuosittain seurata oman yhdistyksen toiminnan kehittymistä.
- Liekkityökalu – aikuisille
- Kipinätyökalu – lapsille ja nuorille
- Palokuntien päivitetyt mallisäännöt
- Palokuntien toimintaohjelma 2023-2027
- HOSA – palokuntien hallinnollinen osaaminen
HAKA päivittyy ja uutena ominaisuutena tulee olemaan mm. Henkilökohtaisen osaamisen raportointi.
Lopuksi kuultiin vielä ajankohtaista asiaa HÄLY 2026 -suurleiriin liittyen Projektipäällikkö Sari Lehtosen ja Leirinjohtaja Mikko Rauhasen kertomana. Samalla Lehtonen ja Rauhanen kertoivat HÄLY 2026 nettisivujen olevan auki ja ensimmäisten toimihenkilöhakujen avautuvan. Pääset Hälyn verkkosivuille TÄSTÄ.