Kirjoittajina artikkelissa Suomen delegaation johtaja Ilkka Horelli, nuorten kilpailujoukkueen Karoliina Lehtonen ja tuomari Niko Koski. Alta löydät heidän kokemuksiaan ja ajatuksiaan kansainvälisestä kilpailutoiminnasta.
“CTIF-kilpailut portti kansainväliseen palokuntaperheeseen
Kansainvälisiä CTIF-palokuntakilpailuja on kutsuttu palokuntaolympialaisiksi ja kilpailutapahtuma kokoaa palokuntalaisia ympäri maailmaa ottamaan mittaa toisistaan neljän vuoden välein. Palokuntanuorisokilpailut järjestetään myös isojen palokuntakilpailujen välissä ja nuoret kilpailevat kahden vuoden välein.
CTIF-kilpailutoiminta on Suomessa hieman vieras monelle palokunnalle ja kilpailevia joukkueita on aika vähän. Muualla Euroopassa CTIF-kilpailutoiminta on hyvinkin laajaa ja kilpailutoiminnassa on Euroopan laajuisesti mukana satoja tuhansia palokuntalaisia. CTIF-kilpailutoiminta lisää palokuntalaisten liikunnallisuutta, kehittää fyysistä kuntoa ja tasapainoa, ja on ennen kaikkea mukavaa yhdessä tekemistä. CTIF-kilpailussa Suomi on kilpaillut aikuisten osalta perinteisessä palokuntakilpailussa ja palokuntanuorten kilpailussa, mutta aikuisten ns. urheilukilpailussa suomalaisia joukkueita ei ole ollut mukana.
Suomessa CTIF-kilpailutoiminta on kansallisen CTIF-komitean alaisuudessa järjestettävää toimintaa. Kansallisen CTIF-komitean puheenjohtajana toimii pelastusylijohtaja Kimmo Kohvakka ja asiamiehen tehtäviä hoitaa Suomen Pelastusalan Keskusjärjestö SPEK. Palosuojelurahasto tukee merkittävällä panoksella Suomen CTIF toimintoja.
Kansainväliset kilpailut Italiassa 2024
Heinäkuun lopulla kansainväliset nuorisokilpailut järjestettiin Pohjois-Italiassa Borgo Valsuganan upeassa vuoristokylässä. Kilpailutapahtuma kokosi yli 600 palokuntanuorta yli 20 maasta mukaan viikon mittaiseen tapahtumaan. Kaikkiestaan tapahtumassa oli mukana yli tuhat palokuntalaista. Viikon aikana nuorisojoukkueet pääsivät harjoitusten ja varsinaisten kilpailujen lisäksi osallistumaan kansojen esittäytymiseen ja kansojen messuihin, leiriolympialaisiin ja moniin muihin nuorille järjestettyihin tapahtumiin, ja tapamaan toisten maiden palokuntanuoria ja tutustumaan myös muiden maiden palokuntatoimintaan.
Suomesta Italian kilpailutapahtumaan osallistuivat tyttöjen ja poikien sarjaan Turun VPK:n ja Länsi-Uudenmaan joukkueet. Tyttöjen sarjaan osallistui Länsi-Suomen joukkue. Kilpailujoukkueiden lisäksi Suomesta osallistuu tuomareita, tulkkeja, valmentajia sekä CTIF:n palokuntanuorisojohtajien komission edustajat. Suomen joukkueet sijoittuivat kokonaiskilpailu Vetter-Cupissa seuraavasti:
34. Länsi-Suomi
36. Länsi-Uusimaa
58. Turun VPK
Vaikka Suomen joukkueet eivät vielä aivan kirkkaimpia mitalisijoja hätyyttelekään, kokonaisuudessaan Suomen joukkueiden taso ja valmennusosaaminen on kehittynyt viimeisten vuosien aikana. Kilpailujoukkueilla on mahdollisuus nousta tulevien vuosien aikana kokonaiskilpailun tuloksissa, mutta se vaatii vielä nykyistä aktiivisempaa ja pitkäjänteisempää sekä johdetumpaa valmentamista. Länsi-Suomen Pelastusalan liitto tuki liiton toiminta-alueen palokuntanuorten osallistumista Italian kilpailutapahtumaan.
Vinkkejä harjoitteluun
Kannustan kaikkia palokuntia ja etenkin palokuntien nuoriso-osastoja tutustumaan kilpailuun ja ottamaan osaa CTIF-kilpailutoimintaan matalalla kynnyksellä. Kilpailujoukkueen kokoamiseksi voi ottaa yhteyttä vaikka naapuripalokuntaan ja muodostaa yhteisen kymmenhenkisen joukkueen. Joukkueenjäsenen alaikärajaa on laskettu 10 vuoteen ja vesiestettä on lyhennetty. Kilpailun harjoittelussa saa apua myös tuomareilta ja kilpailutoiminnassa mukana olevilta palokunnilta. Kilpailun säännöt löytyvät www.ctif.fi -sivuilta ja CTIF Suomi Youtube-kanavalta löytyy opasvideot palokuntanuorisokilpailun harjoitteluun.
Kohti Suomen kilpailuja
Suomi on hakenut vuoden 2028 kansainvälisten CTIF-palokuntanuorisokilpailujen järjestämisoikeutta ja nyt on myös tärkeää lähteä kehittämään suomalaista CTIF-kilpailutoimintaa mahdollisia kotikisoja varten. Suomi on järjestänyt aiemmin CTIF-palokuntanuorisokilpailut Lappeenrannassa vuonna 1991 ja CTIF-palokuntakilpailut Kuopiossa vuonna 2001.”
Ilkka Horelli
delegaation johtaja
CTIF palokuntanuorisokilpailut 2024
CTIF 2024 (21.–28.7.2024) Borgo Valsugana, Trentino, Italia
“Kisamatka Italiaan tehtiin lentämällä Helsingistä Venetsiaan, ja sieltä bussikuljetuksella kisakylään. Joukkueet majoitettiin paikallisiin kouluihin.
Kisat Italiassa olivat jännät, mutta ihanat samalla. Päiviin muotoutui tietty rutiini aika nopeasti eli aamulla aikainen herätys ja suoraan aamupalalle. ”Aamulla herätys oli 7:00, silloin oli kans yllättävän kylmä, vain 24 astetta.”, olin kirjoittanut päiväkirjaan, jota pidin kisojen aikana. Harjoituksiin otettiin mukaan palokuntahaalarin alaosa (oli aivan liian kuuma takille), kypärä ja vesipullo. Harjoituksissa oli aikaa 30 minuuttia tehdä kalustorata, ja sama aika viestille. Kisapäivänä oli jännät fiilikset, kun heti aamupalan jälkeen mentiin kentälle, ”Meidän ilmoittautuminen oli 9.15, lämmiteltiin 30 min sitä ennen. Ilmoittautumisen jälkeen kaikkia jännitti. Ekana oli kalusto, letkut kasaan ja lähdettiin heti.”. ”Paikat ja PAM! Pyssy pamahti ja lähdettiin liikkeelle.” Kisasuoritukset menivät oikein hyvin, mistä voi olla ylpeä.
Oli Italiassa muutakin kuin vain kisaamista. Käytiin tutustumassa lähiseudun kulttuuriin Borgo Valsuganassa. Nähtiin, kuinka juustoja valmistetaan paikallisessa juustolassa ja pulahdettiin luonnonlähteeseen, jonka vesi oli +2°. Avajaismarssissa Suomi marssi mainiosti pienien katujen läpi muiden maiden kanssa kuusijonossa. Ihmisiä oli kaduilla ottamassa kuvia ja videoita, myös monien talojen ikkunoilta ja parvekkeilta paikalliset katselivat marssia. Kansojen esittäytyminen oli myös suuri osa kisoja. Joka maa teki oman esityksen ja se sitten arvioitiin tuomarien toimesta. Suomen esitys meni hyvin ja yleisö lähti siihen mukaan tanssimalla ja taputtamalla.”
Karoliina Lehtonen
Rantakulman VPK
Länsi-Suomen tytöt -joukkue
Kansainväliset CTIF- palokuntanuorisokilpailut Borgo Valsugana Italia
“Heinäkuun CTIF-kilpailuiden Suomen delegaatio piti myös sisällään kolmihenkisen tuomaritiimin kilpailuita varten. Olimme jo aikaisemmin talvella 2023 käyneet Itävallassa, opiskelemassa sääntöjen tarkennukset tätä kilpailua varten. Kilpailuviikko alkoi tehtävien jakamisen ja päätuomarin sääntötarkennusten jälkeen rakennettujen ratojen tarkastamisella ja viimeistelyllä. Toiminnan lomassa pääsimme tutustumaan niin uusiin- kuin vanhoihin tuomarikollegoihin.
Suomen tuomareista kaksi sijoittuivat kalustoradalle arvioimaan vesiestettä ja yksi toimitsijatuomariksi joukkueen henkilö- ja varustarkastuspisteelle. Vesiesteellä tuomarin tehtävänä on tarkastella suorittavan joukkueen jäsenten ”hypyt”, jotta jalat eivät kosketa vesiesteen reunoja lähestyttäessä tai alas tullessa. Tarkastuspisteellä jokainen kilpailija tarkastetaan, jotta oikeat ja oikean ikäiset henkilöt kilpailevat, ja sen lisäksi katsotaan varusteiden sääntöjenmukaisuus.
Viikon kolme ensimmäistä päivää menivät pitkien harjoituspäivien kanssa stadionilla arvioiden joukkueiden suoritteita. Joukkueilla oli ensimmäisinä kahtena päivänä mahdollisuus harjoitella kalustoradalla heille varatun 30min aikana niin monta suoritetta kun kerkeävät. Viimeisenä päivänä mahdollisuuksia oli vain yksi ja se mentiin läpi kilpailuprotokollan mukaisesti. Kilpailijoita tapahtumassa oli yli 600 palokuntanuorta yli 20 eri maasta. Kaukaisimmat kilpailijat saapuivat Japanista. Jokaisen harjoituspäivän lopuksi käytiin tuomareiden kesken läpi päivän suoritteet ja tapahtumat. Jokaisena päivänä oli nähtävissä nuorten vilpitön into ja kilpailuhenki.
Torstai oli odotettu kohokohta joukkueille kun varsinainen kilpailupäivä koitti. Joukkueet suorittivat jokainen vuorollaan kalusto- sekä viestiradan, jonka lopussa osalla oli enemmän aihetta juhlaan kuin toisilla. Monet joukkueet kuitenkin onnistuivat positiivisesti ja paljon saatiin virheettömiä suorituksia aikaiseksi. Kilpailupäivä päättyi ratojen purkuun ja tuomareiden loppupalautteeseen. Kokonaisuutena hyvä ja toimiva kilpailu.
Viikon mittaan harjoitusten ja kilpailuiden lisäksi oli myös monia oheistapahtumia joukkueille ja muille kilpailuorganisaation jäsenille, mm. koko kilpailuorganisaation yhteismarssi ja avajaisseremoniaan, näyttäviä tikasselvityksiä puutikkailla, nuorille leikkimielinen leiriolympialainen, konsertteja, tutustumista paikallisiin nähtävyyksiin, palkitsemistilaisuuksia sekä paljon verkostoitumista ja uusia tuttavuuksia kansainväliseen palokuntaperheeseen.
Kilpailuviikko huipentui juhlalliseen päättäjäisseremoniaan (kts. kuva ylempänä) ja palkintojenjakoon. Kilpailutuli sammutettiin juhlallisin menoin ja sitten olikin aika sanoa hetkelliset hyvästit. Kahden vuoden kuluttua 2026 Berliinissä on aika jälleen näkemiselle ja uusille kilpailuille.
Suomen joukkueille ei ihan kirkkaimmat mitalisijat vielä avautuneet, mutta taso ja osaaminen ovat kehittyneet vuosien saatossa huimasti. Vielä tarvitaan tulevaisuudessa aktiivista osallistumista sekä pitkäjänteistä työtä. Kannustankin kaikkia palokuntia tarttumaan tilaisuuteen ja lähtemään mukaan kokeilemaan CTIF-kilpailutoimintaa.”
Niko Koski
CTIF Suomen nuorisokilpailuiden päätuomari