Nuorisotyönviikko – Palokuntanuorisotyö

Viikolla 41. vietetään valtakunnallista nuorisotyönviikkoa, tarkemmin ottaen 7.-13.10.2024. Nuorisotyönviikon julkaisut ovat koostettu tähän artikkeliin, kiitos kaikille viikon toteutukseen osallistuneille ja kaikille palokuntanuorisotyötä tekeville. Nuorisotyö on paljon muutakin kuin viikko vuodessa, se on kohtaamista ja läsnäoloa, se on yhdessä jaettuja hetkiä ja luotuja muistoja. Lapsen ja nuoren kasvun tukemista, ja turvallisena aikuisena elämässä olemista.

Kiitos kaikille arvokkaille nuorisotyöntekijöille.

Viikon aikana nostimme esiin palokuntanuorisotyötä liittomme eri alueilla. Viikko oli myös laajasti esillä liittomme somessa. Alta pääset lukemaan ja tutustumaan viikon julkaisuihin ja muutamiin niissä esiintyneisiin kuviin.

7.10. Turun toiminta-alue Yhdessä alueleirillä

Kahden LSPeL alueen, Turun ja Salon yhdistäminen yhdeksi alueleirille sai aikaan mielenkiintoisen lopputuloksen. Ilmeisesti kyseessä oli ensimmäinen kerta, ainakin nykysukupolven tietojen mukaan.

Ensinnäkin, vaikka näin lähellä toisiamme maantieteellisesti ollaankin, molemmille oli vuosien saatossa kertynyt omia toimintamalleja, joista haluttiin pitää kiinni. Otetaan esimerkiksi yöväijy, eli työvuorot, jolloin alueella kierretään tarkistamassa, onko kaikki hyvin. Tällä toimintamallilla estetään mm. ulkopuolisten häirintä. Salon alueella vuorot otetaan listalta vapaaehtoisesti kaksi tuntia kerrallaan ja valvontaryhmässä on yhden aikuisen lisäksi muutama palokuntanuori. Turun alueella puolestaan laitetaan aikuisten nimet hattuun, ja sitä kautta saadaan arpomalla valvontaa suorittavat aikuiset tunniksi kerrallaan. Tunteet lämpenivät vuorojen jaossa. Kummallakin toimintamallilla on ne hyvät ja huonot puolensa.

Häly -hahmo mukana alueleirin discossa.
Kuva: Merita Laine

Kysyin Irma Ilomäeltä, Turun alueen ohjaajalta kuulumisia. Alueleirin suunnittelu alkoi jo 5.12.2023 alueiden kouluttajien yhteisellä pikkujoulunvietolla. Silloin pistettiin aivoriihet pystyyn, alkoi leirin suunnittelu, valittiin toimialojen vastuuhenkilöt ja perustettiin WhatsApp ryhmä suunnittelulle. Jokaiseen toimialavastuupaikkaan otettiin henkilö Salon ja Turun alueelta. Näin varmistettiin, että molempien alueiden hyvät tavat tulee käyttöön. Lähikokouksia pidettiin koko porukan kesken kaksi kertaa Paimiossa, joka oli osapuilleen alueiden keskipaikka.

Lisäksi alueohjaajat Irma Ilomäki ja Lotta Karro vahvistettuna Heli Järvelän Haka tunnuksilla kokoontuivat suunnittelupöydän ääreen. Jokaisella toimialalla oli omat WhatsApp alaryhmänsä missä varsinainen suunnittelu tapahtui, sieltä raportointi tuloksista pääryhmään. WhatsApp ryhmä otettiin leirillä vielä laajempaan käyttöön, siihen lisättiin leirin muut aikuiset mukaan. Tämä oli Salon alueelta käyttöön otettu toimintamalli. Tiedonkulku parantui Turun alueella totuttuun tapaan nähden, jossa leirillä kutsutaan yksi edustaja kokoukseen per palokunta. Kokemus oli hyvä ja sitä aiotaan jatkossakin käyttää Turun alueen leireillä.

Salon alueen silmin tarkasteltuna heidän leirinsä on koulutuspainotteisempia. Uusien asioiden opettelu alkaa jo perjantaina ja jatkuu sunnuntai iltapäivään asti. Turun alue puolestaan laittaan perjantain aikana infran pystyyn ja toteuttaa 10-tehtäväkilpailun sunnuntain aikana. Kolutusta tapahtuu siis vain lauantaina, kuten tänä kesänä teimme. Salon alueella on pitkä perinne jakaa palkintoja. Esimerkkinä siistein teltta sai palkinnoksi pelivälineitä, kun taas sekaisin teltta lähti kotiin uuden rikkalapion kanssa. Näitä erilaisia kilpailuja oli paljon. Tämä oli hauska tapa kiinnittää huomio erilaisiin asioihin leirillä.

Alueleirin porukkaa ei sateinen sää haitannut.
Kuva: Merita Laine

Kiertelin aluetta kameran kanssa kuten niin monena vuonna aikaisemminkin. Siinä saa aika hyvän kuvan siitä mitä alueella tapahtuu ja millaista toimintaa on. Mielikuvaksi jäi, että yhdistelmäleirillä oli tarpeeksi kouluttajia suunnittelemaan ja toteuttamaan erittäin laadukasta koulutusta nuorille. Molempien alueiden palokuntanuoret olivat sekoitettu keskenään omiin ikäryhmiinsä. He hitsautuivat saumattomasti hyvin yhteen. Siinä on varmasti se paras anti ensimmäistä kertaa toteutetulle yhteistyölle. Yhdessä tehden aikuisia oli enemmän ja saimme tuotettua palveluja tehokkaammin.

Myös keittiöhenkilökuntaa oli molemmilta alueilta. Pääkokki Suvi Salmela tuli Salon suunnalta. Leirillä oli todella maistuvaa ruokaa ja vaihteleva menu. Erityisruokavaliot oli huomioitu luotettavasti ja laajalti. Voitteko kuvitella, keittiö loihti sämpylätkin itse leipoen koko leirille, myös erikoiruokavalioita huomioiden. Erityinen kiitos heille, sähkönjakeluongelmista huolimatta hyvää ruokaa saatiin ja silti ajallaan. Summa Summarum. Leiristä jäi hyvä fiilis. Kannattaa jatkossakin yhdistää voimavarat.

Merita Laine, Kaarinan VPK

_______________________________

8.10. Rauman alue – 🦁Rauman alueen palokuntanuoret, eli Rauma ymbrystäm brankkornuare 🦁

Rauman toiminta-alueeseen kuuluu 15 nuoriso-osastoa ja yksi varhaisnuoriso-osasto, joista lähes kaikki ovat aktiivisia tällä hetkellä. Mukaan mahtuu myös varhaisnuoria, joten alueen palokuntanuorien ikähaarukka on 7-17 vuotta. Alue järjestää joka vuosi erilaisia tapahtumia ja leirejä, joihin alueen nuoret ja kouluttajat saavat osallistua. ⛺️🚒

Alkusammutusharjoitusta alueella.
Kuva: Sonja Tuominen

Erikoisuutena muihin alueisiin verrattuna Rauman alueen palokuntanuorilla on oma maskotti: Keijo Olavi Brännvaht. Keijo osallistuu aktiivisesti alueen tapahtumiin ja on aktiivinen kävijä myös liiton leireillä. Ensi vuonna onkin jännä vuosi, kun Keijo täyttää 20 vuotta ja sen lisäksi liiton leiri järjestetään Rauman alueella eli Eurajoella! 🤩🥳

Keijo mukana harjoituksissa.
Kuva: Jonna Valo

___________________________________

9.10. Pohjois-Satakunta – POSA

Keväällä meillä urheiltiin alueen sählyturnauksen merkeissä. Alueleiriä vietettiin helteisessä säässä Pomarkussa, jossa POSAn lisäksi mukana oli Pirkanmaan alueelta Parkanon VPK. NMK (nuorisomerkkikurssi) harjoitteli alkusammutusta, ja joskus piti ottaa muuttolaatikkokin avuksi (kuva alla), että konemies yltää kytkemään letkun pumppuun. Perinteisesti kisailtiin myös sankoruisku- ja minimalja-kilpailuiden mestaruudet.

Palokuntaharrastus on monipuolinen ja yhteistyötä tehdään yli aluerajojen. Tervetuloa mukaan!

Pienikin voi yltää.
Kuva: Tero Suojanen

________________________________

10.10. Vakka-Suomen toiminta-alue

Meillä järjestetään vuosittain perinteisesti kaksi suurempaa tapahtumaa, joulujuhla ja alueleiri. 15 vuoden ajan alueleirit ovat olleet kädentaitopainotteisia. Joskus on mm. toteutettu itseommeltu teltta, kaarnalaivoja ja kaislamattoja.

Vakka-Suomen toiminta-alueella toimii 9 aktiivista nuoriso-osastoa, joiden kesken tapahtumia järjestetään alueen nuorille. Uutta ideoidaan myös, esimerkiksi tänä vuonna alueen nuorisotyöryhmä ideoi ja toteutti alueen palokunnille suunnatun Amazing VPK-tapahtuman.

2023 Vakka-Suomen toiminta-alueen joulujuhla
Amazing VPK – tapahtuman kilpailurasti

_________________________________

11.10. Liiton kilpailutoiminta

Kilpailutoiminta on osa palokuntanuorisotoimintaa. Liiton kilpailupäiviä on vuodessa kaksi. Keväällä kilpaillaan Nummelan malja, joka on palokuntanuorten kalustonkäsittelykilpailu ja tietokilpailu. Tietokilpailu toimii karsintakilpailuna SM-kilpailuihin. Syksyn kilpailupäivässä kilpaillaan varhaisnuorten malja ja 10-tehtävänkilpailu. Lisäksi kilpailupäivän yhteydessä suoritetaan tietotaitomerkkikoe. Liiton kilpailuihin osallistujat karsitaan pääsääntöisesti alueen omissa kilpailuissa, varhaisnuorten malja on avoin kilpailu kaikilla varhaisnuoriso-osastoille.

Minimalja-kilpailu 2023
10-tehtäväkilpailu 2023

Näiden kilpailupäivien lisäksi kesällä leirillä kilpaillaan minimalja ja sankoruiskukilpailut. Viime kesänä osallistumisaktiivisuus, sekä minimalja että sankoruiskukilpailuihin, oli huikea, yhteensä lähes 70 joukkuetta kilpaili mestaruudesta. Taistelu oli tasaista, molemmissa kilpailuissa kärkijoukkueet sijoittuivat muutamien sekuntien erolla.

___________________________________

12.10. Porin toiminta-alue

Meillä nuorisotyönviikkoa vietetään 10-tehtäväkilpailun ja 24h palomiehenä -leirin merkeissä. Luvassa on koulutusta, liikuntaa, mukavaa yhdessäoloa sekä tietysti keikkoja nuorille ympäri vuorokauden🚒

Porin toiminta-alueella toimii 11 nuoriso-osastoa ja viisi varhaisnuoriso-osastoa. Alueemme nuorisotyöllä on hyvä “yhteen hiileen puhaltamisen” -meininki, joten erilaisia tapahtumia on ympäri vuoden aina kevään retkipäivästä puurojuhlaan.

Alueellamme järjestetään myös paljon yhteistoimintaa, joka on tarkoitettu kaikille Porin toiminta-alueen palokuntalaisille aina varhaisnuorista veteraaneihin. Tälläisiä tapahtumia ovat esimerkiksi alkuvuodesta järjestettävä Norssipilkki ja loppu syksystä järjestettävä Onkikilpailu.

Hyvää nuorisotyönviikkoa kaikille🍁

Kuvat: Porin toiminta-alueen kouluttajat

_______________________________________________

13.10. Salon toiminta-alueen nuorisotyö

Salon alueella toimii 9 aktiivisista nuoriso-osastoa! Osastot pitävät omia harjoituksiaan asemillaan viikoittain!
Alueella järjestämme nuorille erilaisia tapahtumia sekä leirejä! Tämän syksyn ohjelmassa nuorille on suunniteltuna Halloweenjuhlat sekä yhteinen elokuvailta!

Tänään olemme alueen kouluttajien ja vanhempien nuorten kanssa Pumpkintube-tapahtumassa kertomassa palokunnasta harrastuksena muiden Salon alueella toimivien yhdistysten ja seurojen kanssa!

Myös Hälykissa lähti viettämään päivää kanssamme! 🐱

Salon toiminta-alueen kouluttajia PumkinTube -tapahtumassa.
Häly mukana tubettajien kanssa.

Nuorisotyönviikon somepostaukset tavoittivat Facebookissa yhteensä 6 352 käyttäjää ja Instagramissa 4 309 käyttäjää. Yhteensä siis 10 661 käyttäjää!!