Aktiivisen kevään jälkeen on luvassa vähintään yhtä aktiivinen syksy palokuntakoulutusten osalta. Tarjolla on Pelastusopiston OPS:n mukaisten kurssien lisäksi myös runsaasti täydennyskoulutusta (Mönkijä, Veneen käsittely, RJK täydennys, Virve, Eläintenpelastus, Öljyntorjunta etc.). Osa tietyistä koulutuksista järjestetään vain toisella alueella (Satakunta & V-S), mutta muistithan, että Liiton jäsenpalokunta voi hakea myös rajan yli kursseille. Kunhan tässä tapauksessa huomioi käytännön erot mm. byrokratian oman laitoksen kanssa. Toki etusija on yleensä aina hakijalla, minkä pelastustoimialueella kurssi on, mutta hakea voi ja kannattaa, jos kiinnostava kurssi on haussa naapurialueella.
Peruskurssit
Peruskurssit Salossa ja Eurassa käynnistyivät kuluvalla viikolla lähes samaan aikaan. Turun loppuvuoden peruskurssi on jo avoinna HAKAssa ja Porin peruskurssikin tullee hakuun tässä syyskuussa. Kaiken kaikkiaan kuluva vuosi on peruskurssien kanssa runsas, sillä mikäli Porin peruskurssi toteutuu, niin tänä vuonna on 11 pelastustoiminnan peruskurssia Länsi-Suomessa. Se on paljon ja antaa toivoa palokuntien jatkuvuudesta. Tulinummi 2024 -palokuntaleirillä saatiin toteutettua 16-17 -vuotiaille peruskurssi, minkä läpäisi 20 nuorta Satakunnasta ja Varsinais-Suomesta.
Sammutustekniikkakurssit tulivat jäädäkseen
Tänä vuonna ensimmäistä kertaa toteutetut sammutustekniikkakurssit, 2,5 op (PeO) ovat saaneet kouluttajilta ja kurssilaisilta positiivisen vastaanoton. Uudella sammutustekniikkakurssilla opitaan sammuttamiseen liittyviä tietoja, taitoja ja asennoidutaan suojaamaan itsensä paremmin tulipalossa esiintyviltä haitoilta ja vaaratekijöiltä. Kurssi antaa valmiuksia ymmärtää tulipalojen kehittymistä sekä leviämistä ja sammuttamista erilaisilla sammutustekniikoilla työturvallisuus huomioiden. Tänä vuonna Liiton alueella on aktivoitu viisi sammutustekniikkakurssia, joista avoinna haussa on vielä Turun, Porin ja Rauman alue. Vuodesta 2025 alkaen tämä kurssi on pohjavaatimuksena savusukelluskurssille.
Voit tutustua Sammutustekniikkakurssiin paremmin tästä
Kurssipalautetta kevään Varsinais-Suomen sammutustekniikkakurssilta:
“Monenlaista kurssia on tullut vuosien saatossa käytyä. Kaikki on ollut erinomaisia, mutta kyllä nyt taisi löytyä voittaja…”
“Kurssi oli kyllä loistava ja silmiä avaava. Vanhoihinkin asioihin tuli paljon uutta. Kurssin käytäntö oli järjestetty erinomaisesti…”
Haasteet ajassa
Vaikka perusasiat toimivat, ei koulutustoiminta silti täysin kitkatta puksuta. Edelleen järjestelmässä on haasteita esimerkiksi tuottaa rytmikkäällä aikataululla vastaavien kouluttajien oikeuksia, jotta kursseja voidaan toteuttaa. Pelastusopisto tuottaa näitä lisenssikoulutuksia vastaaville kouluttajille määräajoin, mutta ne eivät aina aikataulullisesti osu alueelliseen tarpeeseen. Tästä syystä voi jokin, esim. erikoisosaamisen, kurssin toteutuminen viivästyä suunnitellusta runsaastikin, kun lisenssi vetää tietty kurssi puuttuu tai se on vanhentunut. Opiston suuntaan on mennyt aiheesta palautetta, ja he ovat myös kuunnelleet ja pyrkineet myös kehittämään prosessejaan, kiitos siitä. Yhteistyöllä päästään maaliin. Koulutusjärjestelmä on vielä hyvin tuore, joten kasvukipuja on vielä ainakin muutama vuosi.
Koulutuksen laadun seuranta
Tänä vuonna Liitossa on aloitettu koulutustoiminnan auditoinnit keskittymällä pelastustoiminnan peruskursseihin. Tavoitteena on auditoida 3-4 peruskurssia vuoden loppuun mennessä. Koulutusten auditointi täydentää koulutusten laadun seurantaa palautejärjestelmän tukena. Näin järjestettävän koulutuksen tasoa arvioidaan sekä koulutettavien että koulutuksen järjestäjän taholta.
Kevätkauden kursseista antoi palautteen 136 kurssilaista, mikä on yli 40 prosenttia kaikista kurssin käyneistä. Palaute on ollut toistaiseksi hyvin positiivista luettavaa. Parantamista on paikka paikoin kurssiaikataulutuksessa sekä joidenkin alueiden tai kurssien koulutuskaluston laadussa. Palautejärjestelmä siirtyi 1-4 portaiseen asteikkoon, sillä se yhdenmukaistettiin LSPeL auditoinnin laadun arviointikriteerien kanssa.
2025 Koulutustarvekysely
Koulutustarvekyselyllä kartoitetaan palokuntien ensi vuoden osaamisen tarve. Sen perusteella laaditaan koulutuksen vuosisuunnitelma. Tästä syystä kysely on tärkeä palokunnan vaikuttamiskanava siihen, mitä koulutuksia palokunnan omalla alueella vuoden aikana järjestetään. Koulutustarvekyselyyn vastasi määräaikaan mennessä 40 palokuntaa, mikä on reilu 30% palokunnista. Tällä prosentilla ei vielä saatane realistista kuvaa alueen tarpeesta, mutta sinne suuntaan.
Kaiken kaikkiaan aktiviinen syksy siis luvassa myös palokuntakoulutuksen näkökulmasta. Osaamista ei koskaan ole liikaa ja sitä saa koulutuksella ja harjoittelulla. Alla vielä syksyn tämän hetken kurssilistaus pelastustoimialueittain. Kursseille haetaan HAKAn kautta ja ilmoitus avoimesta kurssista tulee palokunnan viralliseen sähköpostiin. P.S. Tarkista, että kaikilla kurssille hakeutuvilla on lisättynä toimiva, käytössä oleva sähköposti HAKAssa.
Anssi Lamminen
koulutuspäällikkö, LSPeL