Sopimuspalokuntaviikko 2024

Toimintaa & tutustumista, verkossa & asemilla, ystäviä ja uusia tuttuja. Tämän vuoden sopimuspalokuntaviikkoa vietetään syyskuussa, tarkemmin ottaen 31.8.-8.9.2024.

Viikon aikana nostetaan esiin sopimuspalokuntatoimintaa, sen moninaisuutta, sekä arvoa. Se on tehtävä, mihin tarvitaan meitä kaikkia. Tapoja on monia; kutsu kaveri tutustumaan, kutsu lapsen vanhempi mukaan, jaa jokin palokunnan julkaisu somessa, auta arjen turvallisuutta lisäävässä arkiaskareessa, kutsukaa paikkakunnan yrittäjät aamukahville palokuntaan ja kertokaa toiminnan merkityksestä koko alueelle, tai lähettäkää infovideo paikalliselle päättäjälle, jossa kerrotte palokunnasta ja sen arvosta.

Sopimuspalokuntaviikon aikana sireenien rinnalla kuuluu myös sopimuspalokuntalaisten ääni.

Mitä enemmän yhdessä ja moninaisemmin tuodaan julki sopimuspalokuntien toimintaa, sen parempi.

Viikon aikana tuotetaan myös sisältöä monipuolisesti palokuntalaisille, mm webinaarien muodossa SPEK:n järjestämänä. Alla aiheet ja webinaari koostettuna, sekä linkit infosivuille.

Maanantaina 2.9. Huoltovarmuudesta sopimuspalokuntien ja pelastustoimen näkökulmasta
Sopimuspalokuntaviikon webinaarissa varautumisasiantuntija Melinda Palomaa Huoltovarmuuskeskuksesta luennoi huoltovarmuudesta sopimuspalokuntien ja pelastustoimen näkökulmasta. Webinaari järjestetään Teamsissa maanantaina 2.9. klo 9 ja 18. Webinaarit ovat samansisältöisiä ja kestoltaan noin tunnin. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Tiistaina 3.9. Altistuminen palokuntatyössä
Sopimuspalokuntaviikon webinaarissa Tutkija Juha Laitinen Pelastusopistolta kertoo altistumisesta palokuntatyössä. Webinaari koostuu eri aihekokonaisuuksista, joita ovat mm. lämpökuormittuminen, kemiallinen altistuminen ja suojavarusteiden vaikutus. Webinaari järjestetään Teamsissa tiistaina 3.9. klo 9 ja 18. Webinaarit ovat samansisältöisiä ja kestoltaan noin 1,5 tuntia. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Tiistaina 3.9. Hälytysmuonitus ravitsemuksen näkökulmasta
Sopimuspalokuntaviikon webinaarissa keskitytään hälytysmuonitukseen ravitsemuksen näkökulmasta. Aiheesta puhumassa Mari Lehtisare. Webinaari järjestetään Teamsissa tiistaina 3.9. klo 18. Webinaari on kestoltaan noin 1,5 tuntia. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Keskiviikkona 4.9. Sisäministeriön kyselytunti
Webinaarissa kerrotaan sopimuspalokuntatoimintaan liittyvistä ajankohtaisista asioista sisäministeriön näkökulmasta. Tämän jälkeen pelastusylitarkastaja Jari Lepistö vastaa sopimuspalokuntalaisia askarruttaviin kysymyksiin. Webinaari järjestetään Teamsissa keskiviikkona 4.9. klo 18. Webinaari on kestoltaan noin 1,5 tuntia. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista, mutta avaamme lähiaikoina linkin ennakkokysymyksiä varten. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Keskiviikkona 4.9. Laadukas palokuntanuorisotoiminta
Webinaarissa pohditaan veto- ja pitovoimaisen nuorisotoiminnan edellytyksiä ja kuullaan nuorten ääntä. Webinaarissa palkitaan myös ensimmäistä kertaa Vuoden palokuntanuori. Webinaari järjestetään Teamsissa keskiviikkona 4.9. klo 18. Webinaari on kestoltaan noin 1,5 tuntia. Puhujina palokunta-aktiiveja ympäri Suomen, mm. palkittu nuoriso-osaston kouluttaja 2023 ja SPEK harrastustyöryhmän jäseniä. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Torstaina 4.9. Palokuntatoiminnan kehittämisen uudet työkalut
Miksi palokunnan säännöt tulisi nykyaikaistaa? Miksi henkilökohtainen osaamisen arviointityökalu tulisi ottaa käyttöön? Miksi palokunnan yhteiskunnallinen arvo tulisi osoittaa? Sisältönä webinaarissa mm: Palokuntien uudet mallisäännöt, henkilökohtaisen osaamisen arviointityökalu, palokunnan yhteiskunnallisen arvon laskentatyökalu. Webinaari järjestetään Teamsissa torstaina 5.9. klo 18. Webinaari on kestoltaan noin 1,5 tuntia. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Torstai 4.9. Sopimushenkilöstön pelastustoimintaan osallistuvan henkilöstön koulutus
Webinaari järjestetään Teamsissa torstaina 5.9. klo 18. Webinaarin kesto on noin 1,5 tuntia. Pelastusopisto vastaa pelastustoimintaan osallistuvan sopimushenkilöstön opetussuunnitelman valmistelusta, ylläpidosta ja kehittämisestä, vastaavien kouluttajien koulutuksesta, kouluttajarekisterin ylläpidosta sekä opetusmateriaalin tuottamisesta. Webinaarissa kerrotaan koulutuksen ajankohtaisista asioista ja tulevista materiaaliuudistuksista. Webinaariin ei ole ennakkoilmoittautumista. Linkki webinaariin julkaistaan myöhemmin. SIVULLE PÄÄSET TÄSTÄ.

Torstai 4.9. Utbildning för avtalspersonal som deltar i räddningsverksamhet
Räddningsinstitutet ansvarar för beredningen, upprätthållandet och utvecklandet av avtalspersonalens läroplan samt utbildningen av ansvarigutbildare, upprätthållande av utbildarregister och producerandet av undervisningsmaterialet. Vid webbinariet berättas om aktuella frågor i anknytning till utbildningen och kommande nya material. Torsdag 5.9.2024 kl 18, Teams. Webinariet tar ca 1,5 timme. Webbinariet förutsätter inte förhandsanmälning. Länken till webbinariet publiceras senare. Webbinariet inspelas inte. Du kan komma åt sidan här.

#sopimuspalokuntaviikko2024 ME OLLAAN MUKANA!